Facebook

Seriespelet gör uppehåll i januari.

Vi i styrelsen träffades idag och diskuterade hur vi ska göra med seriespelet. De alternativ vi lade fram var 1. Köra vidare på Blasieholmen. 2. Spel på Blasieholmen uppdelat på två tider alternativt två speldagar. 3. Låta lag ha hemmaplan på restauranger som förr i tiden. 4. Pausa serien under januari. 

Vi insåg snabbt att spela på Blasieholmen med alla lag samtidigt inte går att genomföra. Även om reglerna för sällskap inte är glasklara, känns det som vi skulle behöva tänja på reglerna mer än lovligt. Dela upp spelet, t.ex en division kl 17 och en kl 20 känns opraktiskt och ekonomiskt blir det svårt att få ihop det att köra på två dagar.

Mellan valet att spela på restauranger och ta ett uppehåll har vi tagit det senare alternativet. Det är frustrerande och tråkigt att ännu en gång behöva avbryta seriespelet, men vi känner att det är ont om tid för lagen att hitta spelplan och då smittkurvorna pekar rakt uppåt är det stor risk att nya restriktioner uppstår med kort varsel.

Det blir fyra omgångar som vi kommer att behöva ta igen. Det sker antingen genom att förlänga säsongen och/eller spela fler matcher samma dag. Det finns såklart inga garantier, men jag är personligen övertygad om att säsongen kommer att slutföras i god tid innan sommaren.

Då det finns en risk att vi inte kan spela vidare på Blasieholmen, men kan spela på restauranger när vi startar om, vill vi att alla lag försöker hitta en spelplats till dess. Om något lag inte hittar någon plats att spela på har Lasse i Parken plats för 16 man. Biljardpalatset är också ett alternativ.

När det gäller lagavgiften som ska täcka kostnaden för spelet på Blasieholmen, avvakta med att betala in den. De lag som redan har betalat in kommer få den återbetald alternativt justerad.

Som sagt inget roligt besked att ge detta och säkert en del av er som är besvikna och har en annan uppfattning hur vi skulle agerat. Vi i styrelsen är dock väldigt överens om att göra ett uppehåll är bästa lösningen.

Med stort hopp om att köra igång i februari igen önskar styrelsen alla ett Gott Nytt År!

Punkter från senaste styrelsemötet 11 oktober

Budget.

Vi ska sätta upp en budget till kommande år för att ha en bättre överblick för intäkter och utgifter. I dagsläget är kassan mycket god, men vi kommer troligtvis ha lite större utgifter 2022 då vi förhoppningsvis återgår till normala tider igen efter Covid.  

Avgifter för spel i turneringar och serien.

På Årsmötet fastställdes att vi behåller samma avgifter som tidigare, 200 kr för turneringslicens och 600 kr för seriespel och turneringslicens. Vi inför dock istället att man delar in avgifterna halvårsvis, 100 kr respektive 300 kr för 1:a januari till 30 juni. Tanken är att vi ska ha möjlighet att införa nytt avgiftsystem vid ordinarie årsmöte som ska ske till våren 2022. Styrelsen ämnar att kommunicera med i första hand lagkaptener men också övriga medlemmar och ta fram ett eller flera alternativ som medlemmarna får rösta om.

Förutom nuvarande avgifter behöver vi finansiera kostnaderna för att hålla seriespelet på Blasieholmen. Därför införs en bordsavgift för vårens spel på 1300 kr för div 1 lag och 1200 kr för div 2 lag (som spelar en mindre omgång). Lagkaptenen för varje lag ansvarar för att avgiften betalas innan 31 december. 

Hemsidan.

Arbetet med nya hemsidan fortsätter. Vi har fått mycket stor hjälp från Norges Backgammonförbund. Målsättningen är att vi ska bli klara till årskiftet.

Turneringar.

SM visade att det finns ett stort sug efter att spela lite större turneringar. För 2022 kommer vi förhoppningsvis kunna hålla Swedish Open igen och såklart SM. Vår ambition är att det också ska finnas flera större turneringar med startavgifter som inte nödvändigtvis beöver vara lika dyra som på SM och SO.

Vi uppmuntrar också medlemmarna att ta intiativ till att arrangera turneringar. Förbundet är behjälplig med schackklockor, scorecards mm och kan ge råd och tips hur man ska lägga upp spelschema och lottning. Sahlén Cup som spelas i november är ett kul intiativ av Lena Sahlén.

Något vi saknat länge är ett turneringsschema där man kan se när turneringar spelas. I samband med nya hemsidan ska vi lägga upp ett turneringsschema med dels rankingturneringar, men också internationella turneringar som kan vara intressanta att åka till. 

Har ni frågor och funderingar maila till ordf@sbgf.se eller hör av er till oss när vi ses vid seriespelet på måndagar.

 

 

David Bartoletti vinnare av SM 2021

DB11

Efter som det känns, ett evighetslångt uppehåll, kunde vi äntligen träffas igen och spela en ordentlig backgammonturnering. Best Western Hotell i Älvsjö erbjöd utmärkta spellokaler, fina rum till låga priser och mycket bra mat. Ett stort tack till Anette Mädjé som ordnade så vi fick hålla till där. Turneringsledare David Asplund höll i trådarna på ett proffsigt sätt assisterad av Liz Granstedt.
Tävlingen var begränsad till 64 spelare, men intresset var mycket stort och utan tak hade vi nog varit närmare 100 spelare. Större delen av spelarna härrör från Stockholmstrakten, men vi hade också besök från både Uppsala, Göteborg och Malmö.
Efter två långa dagar återstod två spelare som skulle göra upp om SM-titeln. David Bartoletti som vann en mycket tuff semifinal mot Mattias Roos från Göteborg. På andra halvan, Thomas Tenland som i sin semifinal mot Kim Westerlund var nästan helt borta i dmp. Thomas låg på vall mot stängt bo, men fick ett skott som han träffade och vände partiet.
Trots att David Bartoletti är en stark spelare som kontinuerligt har utvecklats, fick han finna sig i att vara underdog i finalen. Thomas Tenland från Malmö tillhör den absoluta världseliten och fick alldeles nyligen internationella titeln GM 1 som bara en handfull spelare lyckats uppnå.
Finalen blev en spännande historia där de turades om att leda matchen. Allt avgjordes vid ställningen 12-10 till 15 då följande ställning dök upp.

position

David redubblade till 4, Thomas tog det korrekta beslutet att ta kuben och spela för matchen. Thomas fick lite hopp då han kom in på 24pt och sedan kom ut med sitt ankare med en 44. David lyckades dock prima in blottan på 24 pt och var några slag senare vinnaren av årets SM.
Stort grattis till David Bartoletti!

 

 

Välkommen till Svenska backgammonförbundet!

Svenska Backgammonförbundet i Stockholm är en ideell förening med drygt 200 medlemmar. Att spela Backgammon är för en del är ett trevligt sällskapsspel och för andra mer eller mindre en livsstil. Självfallet behöver det ena inte utesluta det andra. Oavsett om man är proffs, medelmåtta eller nybörjare så är man alltid välkommen som medlem i Svenska Backgammonförbundet!

Vill du börja spela backgammon? Maila Jörgen Granstedt så berättar han mer!

Turneringar

Söndagar kl 13 spelar vi turnering på Biljardpalatset, St Eriksgatan 52. Ytterligare information om turneringar och turneringskalender finns på www.sbgf.se/kalender.

SM och Swedish Open arrangeras varje år. Swedish Open har arrangerats i mer än 30 år och är en av de största bland de årliga internationella live-turneringarna. Förbundet har dessutom ett nära samarbete med andra länders förbund samt olika backgammonorganisationer.

Läs mer om alla regler för backgammon och turneringar här.

Serien

Varje måndagkväll från mitten av september till mitten av april träffas ungefär 100 backgammonentusiaster! Det är seriespel och den aktivitet som engagerar i stort sett alla aktiva medlemmar. För närvarande finns 2 divisioner med upp till 14 lag i respektive division. Varje lag består av minst 5 spelare och varje måndag representerar 4 spelare sitt lag. Den femte spelaren behövs vid ett eventuellt slutspel. Mer om seriespelet finns att läsa på www.sbgf.se/serien.

Vill du spela i serien och inte har något eget lag är det inga problem. Styrelsen eller seriekommittén hjälper gärna till att finna ett lag som behöver spelare. Kanske är ni flera i samma situation och kan då med lite hjälp bilda ett nytt lag tillsammans. Ett annat alternativ är att samla ihop kompisgänget eller arbetskamraterna och anmäla er som ett nytt lag. Skicka ett brev till ordf@sbgf.se så kan processen starta!

Spelplats för seriespelet är på Blaiseholmsgatan 4c

Lokalen ligger bakom Grand Hotel (Placering: se röd flagga på kartan nedan)  

Lokalen öppnar 18.15, med spelstart som vanligt 19.00.

Parkering för de bilburna finns vid den blå pinnen på kartan. 

 

Ska Rmavbild 2020 08 18 Kl 135939

Medlemskap 

Medlem i sbgf blir man genom att betala en årsavgift för licens, antingen för enbart turneringar alternativt full licens vilket inkluderar seriespel. Tecknar man serielicens ingår även turneringslicens i årsavgiften. Årsavgiften för turneringslicens är 200 kronor per år och för serielicens 600 kronor per år. Licens tecknas genom att sätta in avgiften på plusgiro 38191-3. OBS! För 2021 så har vi bestämt att vi inte tar ut någon avgift för spel. Glöm inte att ange för- och efternamn alternativ ditt medlemmsnummer om du redan har ett. Licens blir gällande för: 1 januari - 31 december.

Styrelse och funktionärer

Ordförande
Kassör
Ledamöter

Cy Vafa

Bo Östenius

Sven-Olav Norén

Conny Eriksson

David Asplund

Suppleanter

Sara Utku

Valberedningen

Ingrid Söderstjerna

Peter Carlsson

Annelie Skoglund

Serieansvarig
Webmaster
Rankingansvarig
Annonsera hos oss
Revisor

Joel Sundberg

Svenska Backgammonförbundet
c/o David Asplund
Alströmergatan 32E
112 47 Stockholm
 
Plusgiro: 38191-3

Stadgar

Annonser

Casivo